چرا از نورهای استودیویی استفاده میکنیم؟
برای استفاده از نورهای استودیویی دو دلیل مهم وجود دارد . نخست ، با افزایش حجم نور میتوانید از دیافراگمهای بسته تر استفاده کرده در نتیجه عمق میدان بیشتری بدست آورید . همچنین میتوانید سرعت شاتر را افزایش داده در نتیجه احتمال تار شدن عکس بر اثر لرزش را به حداقل برسانید .
دوم ، شما میتوانید کنترل بهتری بر نور داشته و با ایجاد نور و سایه های دلخواه به نتیجه مطلوب برسید . از موارد کاربرد نورپردازی استودیویی می توان به عکسبرداری پرتره ، عکسبرداری از اشیاء کوچک( ماکرو ) و عکسبرداری از موارد چاپی مثل کتاب ، پوستر و غیره اشاره کرد .
برخی از تجهیزات استودیویی
خیمه نور
برای غوطه ور نمودن اشیاء در نور نرم و یکنواخت از خیمه نور استفاده میشود .
از این وسیله در عکسبرداری از اشیاء مرکب( دسته گل ) ، اشیاء منعکس کننده نور( جواهرات ) و اشیاء شفاف(بلور و کریستال ) استفاده میشود . در این روش سوژه توسط نور تابیده شده از بیرون محاصره میشود در نتیجه نورپردازی بر روی سوژه بسیار نرم و یکنواخت خواهد بود .
پروژکتورها
هنگام استفاده از پروژکتورها جهت نورپردازی به رنگ نورها ( دمای کلوین ) آنها توجه داشته باشید . بهترین نتیجه با نورهای مشابه نور روز بدست می آید. برای کاهش حرارت از لامپهای فلورسنت استفاده کنید .
رفلکتورها
هنگام نورپردازی بر روی اشیاء کوچک سایههای تندی ایجاد میشود . با استفاده از رفلکتورها ( منعکس کنندهها )میتوانید قسمتی از نور را مجدداً به قسمتهای سایه دار سوژه بازگردانید . میتوانید تقریباً از هر سطح منعکس کننده مثل مقوا ، پارچه یا فویل آلومینیوم بعنوان رفلکتور استفاده نمایید .با تغییر زاویه رفلکتور می توانید اثر آن را بر روی نواحی سایه مشاهده کنید .
صفحات نور Light Panel
این صفحات منبع ایدآل نور هستند . اگر شیئی را بر روی این صفحه قرار داده و از بالا عکسبرداری نمایید ، نواحی اطراف سوژه کاملاً سفید خواهند بود . با قرار دادن یک صفحه نور بر روی لبه آن میتوانید از آن بعنوان یک منبع نور کناری یا پس زمینه استفاده کنید.
فلاش
معمولاً در استودیوها از فلاش روی دوربین استفاده نمیشود اما نوعی فلاش بنام رینگ فلاش ( فلاش حلقوی ) وجود دارد که میتوانید از آن برای عکسبرداری کلوزآپ بدون سایه مثل عکسبرداری پزشکی ، دندانپزشکی و . . . استفاده کنید .
پس زمینهها Backgrounds
پس زمینهها از اهمیت زیادی در نورپردازی استودیویی برخوردارند . پس زمینهها باید طوری انتخاب شوند که سوژه برجسته بنظر آید نه اینکه اصطلاحاً سوژه در پس زمینه حل شود . پس زمینههایی با رنگ خاکستری بی دردسرترین پس زمینهها هستند زیرا کمترین مشکلات نورپردازی را ایجاد میکنند . اما پس زمینههای سیاه یا سفید می توانند باعث بروز مشکلات نوردهی شوند مگر اینکه از عملکرد جبران نوردهی استفاده گردد .
و بالاخره پس زمینههای رنگی که باید در انتخاب آنها نیز دقت شود تا ترکیب رنگی سوژه با آنها تقویت شود نه تخریب.
اگر میخواهید سوژه شما فاقد پس زمینه باشد باید پس زمینهها را با نور زیاد نوردهی کنید . همچنین میتوانید برای اشیاء کوچک از صفحات نور استفاده کنید . این عمل باعث میشود هنگام ویرایش عکسها در نرم افزار بتوانید براحتی سوژه را از پس زمینه جدا کنید .
منبع: نورنگار