نورپردازی بر روی اشیاء براق و درخشنده ( مانند جواهرات ) همواره یکی از چالشهای مهم عکاسان بوده است . در این مثال شما قدم به قدم با مراحل نورپردازی جواهرات آشنا میشوید .
در این مثال تنها با یک منبع نور و تعدادی رفلکتور ، نورپردازی طبیعی و صحیح را بر روی سه حلقه انگشتری در یک ظرف فانتزی تجربه میکنیم .
ابتدا از یک میز نور دست ساز خانگی استفاده کردیم . برای پوشش میز از کاغذ بک گراند استفاده کرده و آن را بر روی میز محکم میکنیم . ( شکل ۱ )
برای انعطاف بیشتر در قراردادن دوربین و منبع نور ، ظرف محتوی انگشترها را در گوشه پایین سمت راست میز قرار میدهیم . از یک دوربین دیجیتال SLR با لنز ماکرو ۵۰ میلیمتری جهت عکسبرداری استفاده می کنیم . جهت مقایسه ابتدا در حالت اتوماتیک و با فلاش داخلی دوربین عکس می گیریم .( شکل ۲ و ۳ )
در عکس گرفته شده ، چند نکته قابل تامل است . اول اینکه نور کاملاً تخت میباشد . اگرچه انگشترها به اندازه کافی نوردهی شده اند اما هیچ گونه حس حقیقی از عمق در عکس وجود نداشته و سایههای شدیدی در قسمت پایین عکس دیده میشود . نکته دوم ، دیافراگم باز ( f/2.0 ) اتوماتیک لنز ماکرو باعث کاهش عمق میدان شده بطوری که مجسمه کاملاٌ غیر واضح میباشد .
نورپردازی نرم ( سافت )
اولین گام در بهبود عکس ، قطع فلاش داخلی دوربین می باشد . برای نورپردازی نرم از یک فلاش استودیویی معمولی بهمراه سافت باکس استفاده کرده و آن را در زاویه ۱۳۵ درجه سمت راست دوربین قرار میدهیم . ( شکل ۴ )
حالت عکسبرداری دوربین را در وضعین تنظیم دستی ( Manual ) قرار میدهیم . دیافراگم را بر روی f/10 ، سرعت شاتر متناسب با میزان نوردهی و تنظیم تراز سفیدی را هماهنگ با کلوین فلاش تنظیم نموده و عکسبرداری میکنیم . ( شکل ۵ )
در این عکس ( شکل ۵ ) بهبود قابل ملاحظه ای دیده میشود . سایهها نرم و تدریجی بوده و نور بر روی حلقهها طبیعی تر است . اما با بررسی دقیقتر دو نکته مهم دیده میشوند . نخست ، قسمت پشت مجسمه به لحاظ سفید بودن و نزدیک بودن به منبع نور ، بسیار روشن شده است . دوم ، سطح انگشترها تیره بنظر میرسند . این امر بدین دلیل است که اجسام براق همانند جواهرات ، هر چیزی را که در اطرافشان باشند منعکس میکنند . در این حالت بجز انعکاس کوچک منبع نور در اولین حلقه ، مابقی سقف اطاق را که نورپردازی نشده منعکس مینمایند .
تنظیم انعکاس
بجای پذیرفتن انعکاس بوجود آمده ، تصمیم گرفتیم که با جابجایی منبع نور ، انعکاسها را تصحیح کرده و میزان نور اضافی پشت مجسمه را نیز کنترل نماییم . برای این منظور بدون جابجایی دوربین ، سافت باکس را در زاویه ۹۰ درجه قرار داده و عکسبرداری نمودیم . ( شکلهای ۶ و ۷ )
در این عکس ( شکل ۷ ) به دو برابر شدن اندازه انعکاس در اولین حلقه توجه کنید . هنگام عکسبرداری از جواهرات و سطوح براق به شکل های منعکس شده توجه کنید . سافت باکسها میتوانند انعکاسهای زیبایی را بوجود آورند .
در مرحله بعد منبع نور را تقریباً در پشت سوژه و کاملاً نزدیک به آن قرار دادیم . توجه داشته باشید با نزدیک تر شدن نور به سوژه ، انعکاس حاصله بزرگ تر میگردد .در این حالت نیز عکسبرداری انجام شد . ( شکلهای ۸ و ۹ )
در این عکس ( شکل ۹ ) میتوانید تبعیت سوژه و انعکاس را ملاحظه نمایید . همچنین به کیفیت طبیعی تر نور توجه کنید . قسمت پشت مجسمه نیز از حالت پر نور خارج شده و جزئیات بیشتری قابل روئیت میباشد .
در شکل ۱۰ میتوانید مقایسه ای بین مکانهای مختلف منبع نور و تاثیر آن انجام دهید .
بازگشت نور
در مرحله بعد تصمیم گرفته شد مقداری از نور منبع اصلی بطرف سوژه بازگردانده شود . برای این منظور از رفلکتور ۳۹ اینچی با روکش سفید رنگ استفاده نمودیم . برای انعطاف بیشتر در قرار دادن رفلکتور و امکان بازتابش با زاویه ، از ابزارهایی استفاده شد . ( شکلهای ۱۱ و ۱۲ )
سپس رفلکتور را مطابق زاویه دلخواه به سمت سوژه قرار دادیم . ( شکلهای ۱۳ و ۱۴ )
بدون هیچ گونه تغییری در تنظیمات دوربین ، عکسبرداری انجام شد . ( شکل ۱۵ )
بزرگترین تغییر ایجاد شده در شکل ۱۵ ، کاهش کنتراست کلی تصویر میباشد . به نرم تر شدن و روشن تر شدن سایهها توجه کنید .
اضافه کردن درخشش
در این مرحله تصمیم گرفتیم به قسمتهای الماس مانند ، درخشش و تلاءلو اضافه کنیم . گرچه میتوانستیم از یک منبع نور دیگر بهمراه اسنوت جهت ایجاد نور سخت استفاده کنیم اما راه حل ساده تر یعنی استفاده از کارت رفلکتور نقره ای را انتخاب کردیم . ( شکلهای ۱۶ و ۱۷ )
در این مرحله نیز عکسبرداری انجام شد . ( شکل ۱۸ )
میتوانید تاثیرات کارت نقره ای را در انعکاس روی انگشترها ببینید . در شکلهای ۱۹ و ۲۰ میتوانید تفاوت عکسهای مختلف را با استفاده از رفلکتور یا بدون آنها ملاحظه نمایید .
در این مرحله میتوانیم رضایت خود را ابراز نماییم . تنها نکته باقی مانده ، کمرنگ بودن یا تا حدی سیاه و سفید بودن آن است . برای رنگی کردن تصویر ، قطعه ای فوم سبز رنگ در زیر مجموعه قرار داده ( شکل ۲۱ ) و عکسبرداری نمودیم . ( شکل ۲۲ )
اکنون میتوانید نخستین عکس گرفته شده را با عکس نهایی مقایسه نمایید . ( شکل ۲۳ )
منبع: نورنگار
جولای 10, 2017
ممنون خیلی عالی و کاربردی بود
سپتامبر 22, 2020
خیلییی عالی بود ممنون⚘
دسامبر 22, 2020
ممنون